BEZLEPKOVÁ BUCHTA / KOLÁČ Z DÝNĚ HOKAIDO A KARAMELEM

16.09.2024

🥣 Od 23.9. budeme zakládat BEZLEPKOVÉ KVÁSKY, přihlásit se můžete zde na webu ❤️

Buchta je vláčná, ne suchá dětem chutná :-)

  • 200 g černého silného čaje (můžete dát i jen vodu nebo třeba kakao) 
  • 4 ks vejce vel.M (cca 200 g) 
  • 100 g olej (slunečnicový nebo řepkový, případně i kokosový) 
  • 150 g syrová dýně hokaido (nastrouhaná na jemno, bez semínek, dala jsem i se slupkou) 
  • 60 g kokosové mouky (případně ovesné bezlepkové nebo maniokové) 
  • 1 vanilkový puding (dala jsem Amylon) nebo 40 g škrobu (kukuřičný, bramborový nebo tapiokových) 
  • 100 g pohanková mouka (případně jinou bezlepkovou jednodruhovou - čirokovou, rýžovou...) 
  • 150 g cukr krystal (případně i méně) 
  • 1 prášek do pečiva (dala jsem Amylon)


NA OZDOBU - čokoládu nebo z cukru připravíme karamel (v hrnci rozpustíme 70 - 100 g cukru a mícháme tak dlouho než zprůsvitní). Máme hrozně tmavý cukr proto ta barva, karamel není spálený. 


V míse nejdříve smícháme čaj, vejce, olej s dýni. Poté přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. 

Nalijeme na plech a upečeme na 180 °C (30 minut) v předem nahřáté troubě (já peču na horkovzduch, ale upečte tak, jak jste zvyklí).

Po upečení potřeme čokoládou nebo pokapeme karamelem. Ale není to nutné, buchta je výborná i samotná. 

Plech jsem použila 23 x 34 cm s vyšším okrajem. 


(fotka s medvídky není moje, je od jedné paní, která recept použila na Brumíky pro děti :-))

Dobrou chuť !!! Verča