Bezlepková vánočka ze směsi Schär Mix B (z droždí i bezlepkového kvásku)

15.12.2023


 Rozkvas (nejlépe přes noc):

  • 110 g voda
  • 100 g směs Schär mix B
  • 10 - 20 g bezlepkového kvásku (dle síly Vašeho kvásku, já dávám 10 g)

VERZE Z DROŽDÍ 

Místo bezlepkového kvásku použijeme do rozkvasu čerstvé droždí - 15 g a přidáme 1 čajovou lžičku cukru. Droždí a cukr rozmícháme ve vodě a přidáme mouku. Vše důkladně zamícháme a necháme 20 - 25 minut vzejít. Poté postupujeme stejně jako u bezlepkového kvásku. Jen finální kynutí bude probíhat rychleji, musíme vánočku více hlídat.


Těsto:

  • prokvašený rozkvas z bezlepkového kvásku nebo droždí
  • 1 celé vejce + 3 žloutky (cca 100 g celkem)
  • 100 g mléko
  • 20 g vanilkový cukr
  • 60 g cukr krystal nejlépe třtinový
  • kůra z půlky bio citrónu
  • 50 g řecký jogurt (já dala 9 % tuku, ale můžete i 5%)
  • 50 g máslo
  • 300 g Schär mix B
  • 10 g velmi jemného psyllia (nejlépe jemný prášek - já používám z eshopu Grizly Bio psyllium), pokud nemáte práškové jemné psyllium, nechejte ho raději nabobtnat v mléce o 15- 30 minut dříve než budete těsto míchat
  • 1 g sůl


Těsto důkladně propracujeme a necháme 30 - 45 minut odpočívat v míse. Poté si ho rozdělíme na pravidelné části a vyválíme prameny a upleteme vánočku. Kterou dáme na pečící papír na plech (vyfotíme si ji, ať máme srovnání nakynutí a záznam času) a necháme nakynout. Mojí to trvalo asi 6 hodin. 

Tip pro verzi z bezlepkového kvásku - pokud se bojíte, že nemáte dost silný kvásek, přidejte do těsta i 2 g sušeného droždí nebo 5 g čerstvého. Proces prokvašení bude rychlejší.

Vánočku pečeme od studené trouby na 180 stupňů na horkovzduch 40 - 45 minut (zkrontrolujeme špejlí) nebo v předehřáté troubě 30-35 minut na 180 stupňů na horkovzduch. Řiďte se tím, zda potřebuje vánočka ještě dokynout. Pokud ano, dejte ji od studené trouby, pokud je úplně nakynutá, dejte do předem vyhřáté.

Před pečením potřete bílkem a posypte plátky mandlí. Já dala na půlku vánočky tmavý třtinový cukr. Moc držím pěsti !!!

Více receptů najdete v mé skupině Malovaný chleba na Facebooku