BEZLEPKOVÁ OLEJOVÁ BUCHTA

21.09.2024

🥣 Od 23.9. budeme zakládat BEZLEPKOVÉ KVÁSKY, přihlásit se můžete zde na webu ❤️

Buchta je moc jednoduchá a rychlá, můžete upéct i do kulaté dortové formy. Já použila menší plech cca 33 x 23 cm s vyšším okrajem.

Suroviny:

  • 4 celá vejce (cca 200 g)
  • 100 g olej (použila jsem řepkový, ale můžete i slunečnicový)
  • 100 g podmáslí (případně 50 g bílého jogurtu a 50 g vody), pokud mléko nemůžete dejte klidně místo podmáslí 90 g vody
  • 100 g voda
  • 130 g cukr (z toho 2 ks vanilkový)
  • 100 g rýžová celozrnná mouka, dala jsem Natural Jihlava (nebo kukuřičnou, případně jáhlovou mouku)
  • 100 g hladká čiroková mouka, dala jsem od Probio (nebo hladká rýžová mouka)
  • 10 g kakao holandského typu (používám nealkalizované od Bio nebio, je výborné, ale můžete použit jakékoliv), můžete dát i karob nebo instantní čekankovou bezlepkovou kávu
  • 10 g vody do části těsta s kakaem na doladění konzistence
  • 1 prášek do pečení


Postup:

Troubu zapneme a předehřejme na 180 °C (dávám na horko-vzduch)

Do mísy dáme vejce, olej, podmáslí, vodu a cukr. Poté postupně zamícháme ostatní suroviny (kromě kakaa). 

2/3 těsta nalijeme na plech a zbylou 1/3 obarvíme kakaem a dolijeme 10 g vody - zamícháme a "cikcak" nalijeme na světlé těsto a upečeme 30 minut na 180 °C.

Ať se vám buchta podaří a chutná :-)