BEZLEPKOVÁ TVAROHOVÁ BÁBOVKA S ČOKOLÁDOU

20.10.2024

...z jednodruhových mouk :-)

Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA ❤️

  • 5 ks vejce velikost M (cca 250 g vejce)
  • 50 g olej nebo 60 g máslo (rozpuštěné)
  • 1 ks tučný tvaroh kostka (cca 240 g)
  • 160 g cukr (dala jsem třtinový krystal, ale můžete dát i moučku)
  • 80 g mléko (případně vodu)
  • 70 g čokoláda na vaření rozpuštěná ve vodní lázni nebo nastrouhaná najemno
  • 30 - 50 g čokoláda na vaření pokrájená na kostičky (případně ještě čokoládu na potření po vyklopení, ale není to nutné, my měli bez potření) 
  • pár kapek citronu (můžete vynechat)
  • 100 g celozrnná rýžová mouka (nebo jiná celozrnná, např. pohanková)
  • 100 g hladká rýžová mouka (případně pohanková hladká)
  • 100 g jáhlová hladká mouka (případně kukuřičná)
  • 1 pečící prášek do pečiva (dávám Amylon)
  • 1/3 čajové lžičky jedlé sody

Do mísy vyklepneme vejce, přidáme olej nebo máslo, tvaroh, mléko, cukr a důkladně promícháme (já často krátce mixnu tyčovým mixérem), tvaroh by měl být úplně rozmíchaný. Potom přidáme rozpuštěnou nebo nastrouhanou čokoládu, citron a čokoládu na kostičky a promícháme. Nakonec vmícháme mouky s pečícím práškem a sodou. Vzniklou směs nalijeme do připravené formy na bábovku (hodně vymazanou a vysypanou bzl. hrubou moukou nebo strouhankou) nebo formy na biskupský chlebíček (vyloženou pečícím papírem). Bábovka mi posledně nešla dobře vyklepnout.

Pečeme v předem nahřáté troube na 180 °C cca 45 - 60 minut. Pokud moc tmavne, přikryjeme ke konci alobalem. Necháme vychladnout na mřížce. Můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou, ale je výborná i bez toho.
Ať se vám podaří 😃