BEZLEPKOVÉ BAGETY / ROHLÍKY S JEDLOU SODOU

13.08.2024

Rychlé, vhodné při histaminové intoleranci HIT. 

Vytvořeno na přání. Pokud máte nějaká potravinová omezení, napište mi, jaký recept a z čeho potřebujete, budu se snažit pomoc sestavit recept.
Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️

Suroviny: 

  • 230 g voda
  • 20 g jablko (nastrouhané na jemno)
  • 70 g hladká čiroková mouka (dala jsem od Probio)
  • 50 g tapioková mouka (mám z Eatfit)
  • 20 g bramborová vláknina (mám od Natural Jihlava)
  • 10 g psyllium (použijte jemně mleté, mám z Eatfit, nebo si namelte hrubé nebo nechejte těsto déle odpočívat, aby nabobtnalo a nasálo vlákninu)
  • 3 g sůl

Jako poslední (viz postup): 1/3 čajové lžičky jedlé sody

Ze surovin (kromě jedlé sody) vypracujeme hladké těsto, které necháme v zakryté míse odpočívat cca 30 minut. Pokud máme hrubě mleté psyllium, necháme těsto odpočívat déle, tak, aby se skutečně spojilo.

Nahřejeme si troubu na 230 °C.

Do těsta zamícháme jedlou sodu a vytvarujeme bagetky nebo rohlíky. PRACUJEME RYCHLE, JINAK JEDLÁ SODA NEBUDE PŘI PEČENÍ FUNGOVAT. Já těsto vyválela do tvaru trojúhelníku a smotala jako rohlíky. Z této dávky jsem upekla 3 kusy.

Rohlíky jsem ničím nepotírala, pekla jsem s párou, ale můžete potřít třeba vodou se solí apod.

Pečeme 15 minut na 230 °C nejlépe s párou, poté snížíme teplotu na 190 °C a dopékáme dalších 25 minut. Nad rohlíky vložíme druhý plech, aby se shora nespálily. Je potřeba propéct je opravdu důkladně, obsahují hodně vody. Ať se vám nevytvoří brousek.

Necháme vychladnout na mřížce a krájíme až po úplném vychladnutí. Ať se vám podaří!!!