Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️
Suroviny:
- 200 g bezlepkový odložený kvásek z jednodruhových mouk, já měla převážně rýžový (případně můžete zkusit i odložený kvásek ze směsí, ale nemám to vyzkoušné). Nebo si udělejte klasicky rýžový rozkvas (90 g rýžové hladké mouky a 110 g vody plus kvásek) nebo dejte jen 90 g hladké rýžové mouky a 110 g vody bez prokvašení a do těsta přidejte 1 - 2 g prášku do pečení.
- 140 g řecký jogurt (nebo jiný rostlinný, pokud nemůžete klasický)
- 100 g voda
- 60 g lněné mouky (dala jsem Natura Jihlava)
- 70 g hladké čirokové mouky (dala jsem Probio)
- 50 g sezamu do tyčinek a trochu na obalování (nebo jiných nenasákavých semínek)
- 4 g sůl + hruboznná sůl na obalení dle chuti
Suroviny zamícháme, necháme 1 hodinu odstát v uzavřené míse. Poté vytvarujeme tyčinky - odebereme část těsta a vytvarujeme z něj váleček, který obalíme v soli a sezamových semínkách (můžeme dát i černý sezam) a motáním ho natahujeme. Až má požadovanou délku, položíme ho na plech vyložený pečícím papírem. Těsto je měkčí, dělala jsem tyčinky kratší. Položila jsem tyčinku na plech a pak ji ještě "kulivým" pohybem překulila / posunula. Tyčinky skládáme na plech jednu vedle druhé (necháváme rozestupy).
Tyčinky pečeme 25 - 30 minut na 200 °C do křupava (nebo méně, pokud jsou například pro děti). Čas přizpůsobíme výkonu naší trouby. V průběhu pečení je můžeme i otočit.
Tyčinky díky jogurtu do druhého dne trochu změknou, je lepší je vždy připravovat čerstvé, pokud je chceme křupavé.
Ať se vám podaří !!! Verča
VÍCE BEZLEPKOVÝCH RECEPTŮ Z KVÁSKU A JEDNODRUHOVÝCH MOUK NAJDETE V EBOOKU, viz eshop.