BEZLEPKOVÝ BURČÁKOVÝ CHLEBA
(můžete dát i jinou fermentovanou aktivní vodu)
Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️
Suroviny:
- 200 g burčáku
- 200 g voda
- 20 g olivového oleje
- 300 g směs Eatfit kvásková
- 20 g lněná semínka
- 20 g psyllium
- 5 g koření (já dala mletý kmín)
- 8 g soli
Do mísy dáme nejprve burčák, vodu, olivový olej a přidáme vše ostatní a vypracujeme kompaktní hladké těsto.
Těsto necháme cca 45 minut v zakryté míse a poté ho vytvarujeme do ošatky a necháme nakynout.
V ošatce mi kynulo cca 4,5 h (více fotek najdete ve FB skupině). Dobu bych zkrátila na 4 h, trochu jsem na něj zapomněla. Jakmile začne praskat, už musíte rychle péct (měli byste to stihnout přesně než začne praskat nebo na samém začátku - já to mám na fotce už hodně, takže o něco dříve).
Pekla jsem v zakrytem vyhřáté hrnci na 250 °C 20 minut a další 20 minut na 190 °C bez víka a 20 minut na 190 °C vyndaný na roštu v troubě volně. Obsahuje hodně vody, takže dobu pečení bych nezkracovala. Krájela jsem ho druhý den.
Použít můžete i jinou fermentovanou aktivní vodu. Dobu kynutí upravte podle svých podmínek.
SMĚS EATFIT KVÁSKOVÁ je směs 4 jednodruhových mouk namíchaných v ideálním poměru bez chemických přísad, jen 4 jednodruhové mouky.