BEZLEPKOVÝ BURČÁKOVÝ CHLEBA

29.08.2024

(můžete dát i jinou fermentovanou aktivní vodu) 

Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️

Suroviny:

  • 200 g burčáku
  • 200 g voda
  • 20 g olivového oleje
  • 300 g směs Eatfit kvásková
  • 20 g lněná semínka
  • 20 g psyllium
  • 5 g koření (já dala mletý kmín)
  • 8 g soli


Do mísy dáme nejprve burčák, vodu, olivový olej a přidáme vše ostatní a vypracujeme kompaktní hladké těsto. 

Těsto necháme cca 45 minut v zakryté míse a poté ho vytvarujeme do ošatky a necháme nakynout. 

V ošatce mi kynulo cca 4,5 h (více fotek najdete ve FB skupině). Dobu bych zkrátila na 4 h, trochu jsem na něj zapomněla. Jakmile začne praskat, už musíte rychle péct (měli byste to stihnout přesně než začne praskat nebo na samém začátku - já to mám na fotce už hodně, takže o něco dříve).

Pekla jsem v zakrytem vyhřáté hrnci na 250 °C 20 minut a další 20 minut na 190 °C bez víka a 20 minut na 190 °C vyndaný na roštu v troubě volně. Obsahuje hodně vody, takže dobu pečení bych nezkracovala. Krájela jsem ho druhý den. 

Použít můžete i jinou fermentovanou aktivní vodu. Dobu kynutí upravte podle svých podmínek.

SMĚS EATFIT KVÁSKOVÁ je směs 4 jednodruhových mouk namíchaných v ideálním poměru bez chemických přísad, jen 4 jednodruhové mouky.