BEZLEPKOVÝ CHLÉB Z BURČÁKU (JEDNODRUHOVÉ MOUKY)

02.09.2024
Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️

  
Suroviny:

  • 300 g burčáku (použila jsem světlý, ale můžete i růžový)
  • 80 g voda (pokud nemáte rádi chléb dosladka, dejte vodu a burčák napůl: 190 g burčáku a 190 g vody, čím méně burčáku, tím bude chléb déle kynout)
  • 120 g rýžová celozrnná jemně hladká mouka
  • 80 g tapioková mouka (nebo škrob)
  • 100 g hladká pohanková mouka (dala jsem Šmajstrlu hladkou)
  • 100 g čiroková hladká mouka (dala jsem Probio)
  • 10 g psyllium (používám Eatfit - jemně mleté)
  • 8-9 g sůl
  • koření dle chuti (můžeme vynechat)


Postup: 

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto (dávám do mísy nejdříve tekutiny a na ně vše sypké). Důkladně zamícháme, všechny suroviny musejí být v těstě rovnoměrně rozloženy. 

Těsto necháme 1 hodinu v zakryté míse odpočívat (psyllium dosaje vodu a těsto dotuhne). Poté ho vytvarujeme a necháme finálně nakynout v ošatce (pokud by bylo moc řídké, můžete ho vložit a nechat nakynout a upéct i ve formě). 

Pečeme v zakrytém vyhřátém hrnci na 250 °C - 25 minut a další 20 - 25 minut na 190 °C bez víka (posledních 10 minut můžeme péct volně na roštu v troubě).

Chléb necháme vychladnout na mřížce a krájíme nejlépe druhý den nebo alespoň úplně vychladlý. 

Dobrou chuť , Verča Vintrová