BEZLEPKOVÝ KNEDLÍK Z RÝŽOVÉ A POHANKOVÉ MOUKY

13.08.2024

Knedlíky dělám i kváskové, tento je rychlý z droždí, ať se vám podaří!!!
Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️

Suroviny:

Na "omládek" (rozkvas z droždí, jak tomu říkám já :-)):

  • 40 g voda
  • 40 hladká pohanková mouka
  • lžička cukru 
  • 3 g sušeného droždí 

Těsto: 

  • 1 vejce a do 120 g dolejeme mlékem nebo vodou (pokud vejce chcete vynechat, dejte 120 g mléko nebo vodu a přidejte do těsta 5 g bramborové vlákniny nebo o 3 g více psyllia)
  • 30 g olej (dala jsem řepkový, ale záleží na vás jaký rádi používáte)
  • 100 g polohrubé rýžové mouky (dala jsem od Adveni, ale koupíte i od Natural Jihlava ve zdravé výživě). Můžete zkusit i celozrnnou rýžovou (pokud máte dobrý mixér, zkuste si ji namlít / nadrtit doma, já to tak běžně dělám)
  • 10 g psyllium 
  • 3 - 4 g sůl 

Postup: 

Smícháme vejce, mléko, olej, polohrubou mouku, psyllium a sůl a necháme v lednici pár hodin nabobtnat v zakryté míse. Já udělala den dopředu.

Nachystáme si "bezlepkový omládek" = smícháme 40 g vody, 5 g cukru a 3 g droždí a 40 g hladké pohankové mouky a necháme 15 - 20 minut vzejít. Smícháme se směsí na těsto a vypracujeme hladké těsto, které necháme nakynout. Mělo by se zvětšit o 30-40 %. Mému knedlíku to trvalo cca 45 minut, protože směs na těsto byla ochlazená z lednice. Po nakynutí napaříme 20 minut v napařováčku. 

Napařováček si potřu vždy olejem pro snazší odlepení knedlíku. Knedlík po napaření nechávám na napařováčku i vychladnout, ale záleží na vás. 

Knedlík vždy po vychladnutí trošku zmenší objem, nelekejte se, je to u jednodruhového bezlepku běžné.