BEZLEPKOVÝ KOLÁČ Z ODLOŽENÉHO KVÁSKU (ALE I BEZ NĚJ)

29.06.2024
Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️


Recept se všemi různými variantami (vegan, lepek i bezlepek). Slazený rozinkami a ovocem (jablky).

Já upekla variantu vegan bezlepek a koláč je výborný a není suchý. Pokud dáte vejce, bude mít víc nadýchanější strukturu.

  • 150 g rozinek (můžete je namočit předem, ale není to nutné)
  • 200 g vody (pokud jíte vajíčka, dejte si klidně 2 ks vajec a do 200 g dolijte vodou, vynechejte potom psyllium)
  • 60 g olej (dala jsem řepkový)
  • 150 g odloženého bezlepkového kvásku z jednodruhových mouk (rovnou z lednice), měla jsem mix rýžový a čirokový. Pokud nemáte odložený kvásek, dejte 70 g rýžové mouky a 80 g vody
  • 100 g ovesných bezlepkových vloček (dala jsem klíčené od Semixu, viz foto... kdo může lepek, dejte si klidně normální ovesné vločky)
  • 10 g psyllia (dávám jemně mleté práškové, ale věřím, že bude fungovat i klasické, jen si ho namočte do vody předem)
  • 1/2 balení prášku do pečiva (6 g)
  • na špičku lžičky jedlé sody
  • lžička mleté skořice
  • cca 150 g ovoce na ozdobu (dala jsem letní jablka, ale můžete dát i meruňky apod.)

Rozinky, vodu, olej, vločky a odložený kvásek jsem rozmixovala tyčovým mixérem. Potom jsem přidala psyllium (u varianty s vejci psyllium nedávejte), prášek do pečiva, sodu a skořici a vše jsem zamíchala a rozetřela na plech. 

Těsto jsem pokladla jablky a upekla na 180 °C cca 25 minut (dobu přizpůsobte svojí troubě, špejle musí být po zapíchutí do těsta suchá).

Forma má průměr cca 30 cm, můžete dát I do menší klasické dortové, jen se bude možná těsto déle péct, bude to vyšší vrstva.


Moc držím pěsti, ať se Vám podaří ať už budete dělat jakoukoliv variantu ️

Ve facebookové skupině je k receptu i video hustoty a další fotografie.