BEZLEPKOVÝ ZELENÝ STROMEČEK, MUFFINY, BUCHTA...

08.12.2024

Pokud chcete děti překvapit něčím neobvyklým, moc doporučuji :-) Díky kokosu a vanilkovému cukru krásně voní. Formu jsem koupila v Pepcu. A ne, ebojte, špenát není cítit a stromeček chutnal i "lepkojedlíkům".

Pro další inspiraci a recepty vás zvu do Fb mojí skupiny, viz odkaz na stránce dole :-) Pokud chcete miniebook zdarma, najdete ho tady.

Suroviny:

  • 250 g špenátu (dala jsem špenátový domácí protlak, super bude i ten kupovaný), pokud by byl špenát hustší, dolijte trošku vody
  • 3 ks vejce vel. M (cca 155 g)
  • 60 g kokosového oleje / tuku (můžete dát i klasický olej)
  • 150 g cukr (110 klasický světlý a 2 ks vanilkový po 20 g), můžete i ubrat, ale vanilkový cukr bych dala určitě
  • 50 g strouhaného kokosu (pokud ho nemůžete, nahraďte ovesnými nebo pohankovými vločkami)
  • 80 g celozrnné hladké rýžové mouky (mám z Eatfit shopu, je to tuším Natural Jihlava), můžete nahradit nějakou hruběji mletou moukou
  • 100 g hladká rýžová mouka (mám z Eatfit, ale měla by fungovat snad každá, jen od Probio bych dala možná o 10 g více, méně saje), můžete použít i pohankovou hladkou, jen to trochu ovlivní barvu
  • 1 prášek do pečiva (dávám Amylon)


Postup:

Zapneme si troubu.

Špenát necháme předem rozmrazit. Pak přidáme vejce, cukr, kokosový olej, kokos, mouky a prášek do pečiva. Všechno důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo do košíčků na muffiny.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 35 - 40 minut (prvních 30 minut se snažíme troubu neotvírat, poté zkusíme pomocí špejle, zda je stromeček upečený, pokud ne, přidáme cca 10 minut pečení). Já jsem pekla 40 minut. Peču na horko-vzduch, ale upečte tak, jak jste ve své troubě zvyklí a funguje vám to.

Ať se vám podaří a děti mají radost :-) Verča