300 g burčáku (dala jsem z ledničky), dala jsem červený, ale můžete i světlý
200 g voda
60 g olej (řepkový, slunečnicový, ale klidně i kokosový)
150 g agávový sirup (nebo jiný javorový apod.)
60 g mrkev nastrouhaná najemno (nevymačkaná)
200 g pohanková mouka hladká (dala jsem Šmajstrlu)
100 g vlašské ořechy podrcené na kousky
100 g rozinky (nenamočené), nebo jiné sušené ovoce
60 g celozrnné rýžové mouky (můžete zkusit dát i jáhlovou nebo kukuřičnou)
60 g ovesná mouka
10 g psyllium (dávám jemně mleté Eatfit, pokud máte hrubě mleté, můžete nechat nabobtnat předem ve vodě uvedené v receptu)
Do mísy odvážíme burčák, vodu, olej, agávový sirup - rozmícháme a pak přidáme i ostatní suroviny a vypracujeme rovnoměrně rozmíchané těsto, které necháme cca 45 minut spojit v míse a přendáme do vymazané a vysypané bábovkové formy (vysypala jsem strouhaným kokosem).
Bábovku si po vložení do formy vyfoťte, ať víte, zda už nakynula. Mé to trvalo 4 hodiny a dala jsem ji na chvíli do teplé trouby, aby se rozjelo kynutí. Bábovka by měla zvětšit objem cca o 25 - 30 % (každý burčák bude jinak aktivní, tak se prosím neřiďte časem, ale nakynutím bábovky).
Po nakynutí pečem na 180 °C (já pekla na horkovzduch, troubu jsem chvíli nahřála) 1 hodinu.
Pokud by shora bábovka moc hnědla, vložte nad ni do trouby druhý plech nebo přikryjte alobalem. Po upečení necháme vychladnout na mřížce (chvíli jsem počkala, než jsem ji vyklopila, šla hezky)