CHEESECAKE BEZLEPKOVÝ (recept i na těsto)
Od 17.2. poběží výzva k založení bezlepkového kvásku zdarma, přihlásit se můžete ZDE.
Suroviny na korpus (v závorce uvádím, co jsem použila):
- 150 g máslo
- 60 g moučkový cukr (z toho 20 g vanilkový, ale nemusí být)
- 90 g pohanková hladká mouka (Šmajstrla)
- 80 g rýžová hladká mouka (Eatfit hladká, můžete dát Extrudo)
- 60 g čiroková hladká mouka (Probio, můžete dát Nature's Promise z Alberta)
- 20 g tučný hustý jogurt (můžete dát i žloutek)
Suroviny na těsto zpracujeme na hladké těsto. Dělám to tak, že všechny suroviny dám do mísy a zpracovávám ručně. Máslo si můžeme nechat změknout nebo použít i přímo z lednice, tam bude opravdu potřeba zpracovat těsto ručně. Vyzkoušené mám obě varianty. Poté dáme těsto do druhého dne do lednice nebo alespoň na 2 hodiny.
Těsto vyválíme na pečícím papíře na tloušťku cca 5 mm (viz video). Pokud by se těsto trhalo, můžete ho vyválené dát na chvíli do mrazáku nebo lednice. Případně ho vložit i roztrhané a spoje upravit a zahladit. Rozměr váleného těsta si změříme podle formy. Moje má průměr 24 cm.
Ve formě si vytvoříme "rantlík" a přebytky těsta (mělo by to být cca 20 % = 1/5 těsta) dáme upéct do jiné formy (já použila na biskupský chlebíček, dno vyložené pečícím papírem) společně s korpusem. Přebytky těsta jsem nechala na proužky a kousky.
Dno korpusu propícháme důkladně vidličkou. Zkoušela jsem ho i zatížit luštěninami, ale špatně se propekl. Takže upečeme "navolno" (mám vyzkoušeno, je to o mnoho lepší). Hlídáme, aby se nepřipálil. Korpus a zbytky těsta pečeme cca 15-20 minut na 170 °C.
Mezitím si nachystáme krém:
- 2 kostky tvarohu 1 zakysaná smetana (190 g)
- 2 vejce M (můžete si zkusit udělat vajíčka z 40 g vody a 20 g lněné mouky, předem dobře nabobtnalé, pokud by krém být řídký, zahustěte více lněnou moukou)
- 100 g cukr (použila jsem třtinový krystal), množství cukru můžete upravit podle sebe
- 20 g vanilkový cukr
- kůra z cca půlky bio citronu (pozor, nenastrouhejte si tu bílou část, může být hořká, strouhejte jen kůru)
- cca 1 polévková lžíce šťávy z citronu
Krém nalijeme na upečený korpus a pečeme cca 30-40 minut na 180 °C. Přebytky upečeného těsta rozdrobíme a ozdobíme jít okraje dortu.
Necháme vychladnout a odležet v chladu (nejlépe do druhého dne, to bývá lepší, ale můžete samozřejmě krájet ihned po vychladnutí).
Ať se vám dort podaří, jestli se do něj pustíte!!! ❤️ Verča
Ve FB skupině ZDE najdete i instruktážní video-návod s popisem :-)