ČOKOLÁDOVÝ DORT Z RÝŽOVÉ MOUKY

24.07.2024

Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️

KORPUS

  • celá vejce váha 360 g (cca 6 ks velikost L nebo 7 ks velikost M)
  • 120 g cukru krystal (dávám třtinový)
  • 90 g rýžová hladká mouka (dala jsem super-hladkou z Eatfit, posledně jsem ji použila i na klasický dort piškotový světlý a korpus byl taaak nadýchaný, všichni zírali viz odkaz dole)
  •  20 g kvalitního kakaa holandského typu (dávám nealkalizované Bio/Nebio- viz foto, MOC DOPORUČUJI, je opravdu chuťově výborné!!!!)

NA POTŘENÍ - meruňková marmeláda 

KRÉM 

  • 100 g kvalitní čokolády na vaření (můžeme samozřejmě udělat i světlý krém bez čokolády)
  • 200 g smetana na šlehání (33 %)
  • cukr podle chuti
  • 250 g tvaroh ve vaničce nebo kostka
  • 150 g mascarpone nebo neochucené pomazankové máslo 
  • 2 velké lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany (já dala řecký jogurt)

KRÉM 

Večer předem si nachystáme šlehačku s čokoládou. Ve vodní lázni (nebo pomaličku klasicky na sporáku) rozpustíme čokoládu na vaření ve smetaně. Necháme vychladnout a dáme vychladit do druhého dne do lednice (já dala na hodinu do mrazničky). Čokoládovou šlehačku vyšleháme do tuhé pěny a přidáme ostatní suroviny na krém. Vychladit a potřeme dort. 

KORPUS 

Troubu si předehřejeme na 160 °C na horkovzduch (nebo jak jste ve Vaší troubě zvyklí) a pečeme 1 hodinu. Vyšleháme celá vajíčka do téměř bílé pěny s cukrem (šlehám alespoň 15 minut) a pak opatrně zašleháme rýžovou mouku a kakao. Vlijeme do nachystané formy. Minimálně 30 minut troubu neotvírame!!! Nejlépe celou dobu. 

Po upečení necháme korpus vychladnout na mřížce. Poté rozřízneme a potřeme marmeládou a krémem.