JABLEČNÁ BUCHTA/KOLÁČ bez vajec, verze i vegan

01.09.2024
Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️

Znáte sypanou vrstvenou buchtu? Předělala jsem ji na bezlepek. Věřím, že si můžete i pohrát s moukami, pokud nemáte přesně tyto nebo přidat do jablek předem namočené rozinky 😋

Suroviny:

  • 1,5 kg očištěných jablek
  • skořice dle chuti
  • 1 hrnek (klasický 250 ml) celozrnné rýžové jemně mleté rýže (cca 200 g)
  • 1/2 hrnku hladké jáhlové mouky (cca 100 g)
  • 1/2 hrnku hladké pohankové mouky (cca 100 g)
  • 1/2 hrnku mletého cukru (pokud chcete vynechat, nahraďte například jinou hladkou moukou)
  • 1 prášek do pečiva (12 g)
  • cca 70 g máslo nebo jiný tuk, případně olej (jde to také, mám to vyzkoušeno)

Postup:
Nachystáme si jablka - oloupeme slupku (u domácíchji můžeme nechat), nastrouháme nahrubo a promícháme se skořicí.

V druhé míse smícháme všechny zbylé sypké suroviny.

Plech si vymažeme tukem (můžeme i vysypat moukou, ale já použila jen tuk a bylo to v pořádku).

Sypkou směs si rozdělíme cca na 3 díly. Jablka na 2 díly. Začneme na plech vrstvit nejdříve sypkou směs, potom jablka (ja jsem je rukou zmackla a vyrovnala), sypkou směs, jablka a nakonec sypkou směs.

Poklademe kousky másla (nebo pokapeme olejem) a upečeme na 180 °C cca 45 minut až hodinu.

Plechjsem použila cca 35 x 25 cm s vyšším okrajem

❤️ Ať se vám podaří a pochutnáte si !!! Verča Vintrová
Ps: Koukněte do záložky ZDARMA 😀