JABLEČNÁ BUCHTA/KOLÁČ bez vajec, verze i vegan
Znáte sypanou vrstvenou buchtu? Předělala jsem ji na bezlepek. Věřím, že si můžete i pohrát s moukami, pokud nemáte přesně tyto nebo přidat do jablek předem namočené rozinky 😋
Suroviny:
- 1,5 kg očištěných jablek
- skořice dle chuti
- 1 hrnek (klasický 250 ml) celozrnné rýžové jemně mleté rýže (cca 200 g)
- 1/2 hrnku hladké jáhlové mouky (cca 100 g)
- 1/2 hrnku hladké pohankové mouky (cca 100 g)
- 1/2 hrnku mletého cukru (pokud chcete vynechat, nahraďte například jinou hladkou moukou)
- 1 prášek do pečiva (12 g)
- cca 70 g máslo nebo jiný tuk, případně olej (jde to také, mám to vyzkoušeno)
Postup:
Nachystáme si jablka - oloupeme slupku (u domácíchji můžeme nechat), nastrouháme nahrubo a promícháme se skořicí.
V druhé míse smícháme všechny zbylé sypké suroviny.
Plech si vymažeme tukem (můžeme i vysypat moukou, ale já použila jen tuk a bylo to v pořádku).
Sypkou směs si rozdělíme cca na 3 díly. Jablka na 2 díly. Začneme na plech vrstvit nejdříve sypkou směs, potom jablka (ja jsem je rukou zmackla a vyrovnala), sypkou směs, jablka a nakonec sypkou směs.
Poklademe kousky másla (nebo pokapeme olejem) a upečeme na 180 °C cca 45 minut až hodinu.
Plechjsem použila cca 35 x 25 cm s vyšším okrajem
❤️ Ať se vám podaří a pochutnáte si !!! Verča Vintrová
Ps: Koukněte do záložky ZDARMA 😀