JABLKOVÝ RÝŽOVO-JÁHLOVÝ NÁKYP

09.11.2024

Pokud máte hodně jakblek jako my, můžete zkusit tento recept :-) koukněte i do složky ZDARMA. 

Suroviny:
  • 150 g jáhly
  • 150 g rýže (já dala celozrnnou)
  • 1 kg jablek
  • 600 g voda
  • 100 g rozinky (nebo jiné sušené ovoce; můžete i vynechat, v takovém případě odečtěte 100 g vody)
  • 50 g lněná semínka (můžete dát i chia nebo vynechat, jen v takovém případě odečtěte cca 50-100 g vody)
  • skořice dle chuti (já dala asi 1 čajovou lžičku, případně perníkové koření)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Jáhly a rýži si můžeme dát přes noc (nebo pár hodin) namočit, ale nemusíme. Pokud je namočíme, urychlíme pečení.Jablka očistíme, rozmixujeme a přidáme jáhly a rýži, vodu, rozinky, skořici, lněná semínka a pečící prášek a sodu. Všechno smícháme a dáme péct na 180 °C cca hodinu. Pokud použijete celozrnou rýži a předem ji nenamočíte, pečte hodinu a půl.Ke konči pečení nákyp přikryjte, ať neoschne a moc nekřupe.