Klasická kvásková vánočka / loupáčky

16.12.2023

Rozkvas (nejlépe přes noc):

  • 60 g voda
  • 90 g hladká špaldová nebo pšeničná mouka (na videu je vánočka ze špaldové hladké bio Perner)
  • 10 - 20 g aktivního a čerstvě dokrmeného žitného nebo pšeničného kvásku (já dávám 10 g, pokud máte kvásek slabší, dejte víc)

Těsto:

  • prokvašený rozkvas
  • 40 g voda
  • 100 g smetana 30 - 33 % (místo smetany můžeme dát i mléko)
  • 40 g tučný jogurt (pokud nechcete dávat jogurt, dejte místo toho o 20 g víc smetany a o 20 g víc másla a jogurt vynechejte)
  • 2 žloutky cca 30 g (bílky si schováme na potření vánočky před pečením)
  • 20 g vanilkový cukr
  • 80 g cukru krystal (dávám třtinový, ale nemusí být)
  • citronová kůra z bio citronu podle chuti (já dávám cca z 1/2 citrónu)
  • 2 větší špetky soli = cca 1 g
  • 340 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky (já dala špaldovou bio Pernerku), pokud by například žloutky vážily víc nebo by jogurt řidší a měli jste tak i těsto řidší, klidně přidejte mouku až na 360 g. Vyzkoušenou mám i pšeničnou Babiččinu mouku 00, manitobu (z Makra) a hladkou od Probio.
  • 20 g povoleného másla
  • Pokud se bojíte, že Váš kvásek není dost silný nebo pokud chcete proces urychlit, přidejte do těsta 2 g sušeného droždí nebo 5 g čerstvého (bude tak kynout rychleji, musíte ji více hlídat).

NA POSYPÁNÍ - třtinový cukr, plátky mandlí, mák nebo sezam

NA POTŘENÍ - bílky nebo mléko s cukrem

DLE CHUTI:

  • ROZINKY (předem namočené a okapané - pokud dáme rozinky, můžme ubrat cukr i o 40 g). Pokud dáte rozinek víc, můžete v receptu ubrat cukr.
  • OŘECHY - pokrájené na menší kousky
  • POKUD CHCEME LOUPÁČKY PLNIT - můžeme například použit hustější povidla nebo nutellu nebo můžeme udělat jakoukoliv náplň jako na klasické koláče - makovou, ořechovou, pudinkovou...

NAČASOVÁNÍ VÁNOČKY KVÁSKOVÉ VÁNOČKY

U VÁNOČKY JE DŮLEŽITÉ SI DOPŘEDU NAPLÁNOVAT A ROZVRHNOUT, KDY CO BUDEME DĚLAT A ZPRACOVÁVAT.

Doporučuji - rozkvas přes noc, těsto nechat nakynout přes den a vánočku opět přes noc.

Ve vánočce není moc másla, můžete ji dát přes noc tedy i do lednice na horní poličku. Pokud máte v lednici moc chladno, doporučuji ji nechat "rozběhnout" na lince 1 - 2 hodiny nebo i delší dobu.

Nejlépe večer si nachystáme rozkvas a druhý den zamícháme těsto. Do rozkvasu přidáme vodu, smetanu, jogurt, žloutky, cukr, citronovou kůru - zamícháme a přidáme mouku a sůl. Opět zamícháme a nakonec přidáme máslo a vypracujeme hladké těsto. Můžeme ho dát zamíchat například do domácí pekárny nebo do robotu. Případně i zkusit ručně nebo ručním mixérem s háky. Až je těsto hladké, přendáme si ho do nádoby s víkem (já mám 2 litrový box z Ikea), kde si označíme výchozí stav těsta před kynutí (můžeme i gumičkou, já používám lihovou fixu) a také si označíme kam má cca nakynout. Těsto by mělo zvětšit objem o cca 90 - 100 %.

Jakmile je těsto nakynuté, jdeme ho dále zpracovávat. Kynutí bude to trvat nejpravděpodobněji 9-12 hodin. Záleží na síle Vašeho kvásku a okolní teplotě (u mě to trvalo 9 h). Těsto překlopíme na pracovní plochu, kterou si pomoučíme a rozdělíme na 6 stejných dílů, které vytvarujeme do bochánků. Bochánky zakryjeme a necháme cca 15 - 20 minut odpočívat a poté z nich vyválíme prameny na vánočku a zapleteme dle návodu. Prameny se snažíme moc neutahovat na sílu, aby nám při pečení nepraskly.

Mám zkušenost, že vánočka ze 6 pramenů lépe drží tvar.

Vánočku přendáme na plech, zakryjeme proti osychání a necháme finálně nakynout. Správně nakynutá vánočka se jakoby rosolovitě třepe. Nesmí ale začít praskat, to už je překynutá.

VÁNOČKU SI I S PLECHEM PŘED KYNUTÍM VYFOŤTE, AŤ MÁTE PODLE ČEHO SLEDOVAT PRŮBĚH KYNUTÍ

 !!!POKUD BY VÁM VÁNOČKA NEŠLA ZE 6 PRAMENŮ ZAPLÉST, MŮŽETE UDĚLAT NAPŘÍKLAD NÁSLEDUJÍCÍ VARIANTY:

  • 2 menší klasicky zapletené jako copy každá ze 3 pramenů
  • Vyválet 5 pramenů - ze 3 zaplést klasický cop, a 2 zbylé spolu zakroutit a přilepit pomocí bílku nebo vody na "cop" - poštipkat a spojit a na koncích víc a zahnout dolů. Případně můžete vánočku zpevnit špejlemi, které necháte i po dobu pečení. Musí se vyndat co nejdříve po upečení, aby to ještě šlo a nezatuhly ve vánočce
  • 6 loupáčků místo vánočky (můžete je i naplnit)
  • BÁBOVKU - vytvarujete 5 - 6 bochánků a dáte je to velké kameninové formy na bábovku (vymazané a vysypané), vložíte do sáčku a necháte v ní nakynout a upečete stejně jako vánočku - možná bude potřeba péct déle - zkoušíme pomocí špejle, zda je bábovka upečená

PEČENÍ

PŘED PEČENÍM VÁNOČKU POTŘEME BÍLKEM A POSYPEME ZVOLENOU OZDOBOU !!!

POKUD VÁNOČKU POSYPEME BOHATĚ CUKREM TAKLÉPE NAKYNE 

Vánočku pečeme od studené trouby na 180 stupňů na horkovzduch 35 - 45 minut (kontrolujeme špejlí) nebo v předehřáté troubě 30-35 minut na 180 stupňů na horkovzduch.

Řiďte se tím, zda potřebuje vánočka ještě dokynout. Pokud ano, dejte ji od studené trouby, pokud je úplně nakynutá, dejte do předem vyhřáté.

POZOR, abychom vánočku nepekli zase zbytečně dlouho, aby byla vláčná a ne vysušená.

VYCHLADNOUT NECHÁME NA MŘÍŽCE, aby se nezapařila a neudělal se brousek. Krájíme až po vychladnutí.

Více receptů a návodů na vánočky najdete v mé skupině Malovaný chleba na Facebooku