Kváskový bezlepkový chleba z jednodruhových mouk s podmáslím

04.09.2023

Rozkvas (nejlépe přes noc):

  • 10 g čerstvého bezlepkového kvásku
  • 100 g voda
  • 75 g jáhlová mouka
  • 75 g cizrnová mouka

Těsto:

  • prokvašený rozkvas
  • 140 g voda
  • 100 g podmáslí
  • 150 g tapioková mouka/škrob 
  • 100 g rýžová mouka
  • 10 g psyllium lžičku kmínu (já dávám mletý)
  • 8 g sůl

Rozkvas necháme prokvasit (nejlépe přes noc). Přidáme vodu a podmáslí, rozmícháme je pořádně s kváskem a přidáme ostantní sypké suroviny a vypracujeme těsto. 

Já dávám psyllium přímo do těsta (mám jemně mleté). Pokud máte hrubší, můžete ho nechat předem namočit ve vodě a podmáslí. 

Po zamíchání necháme cca 30 minut v míse spojit (zakryjeme pred osycháním) a až potom dáme vytvarujeme na kynutí do ošatky. 

Mně kynulo v ošatce cca 5 hodin (čas kynutí přizpůsobte Vaším podmínkám - síle kvásku, okolní teploty). 

Chleba jsem pekla ve skleněném pekáči (Simax) - předehřála jsem ho na 250 °C - na tuto teplotu jsem chleba pekla 20 minut a pak snížila teplotu na 190 °C a dopékala 20 minut (někdy je potřeba až 25 minut, zkontrolujte poklepem na spodek chleba, musí znít dutě).

Krájíme ideálně až druhý den. Tento chleba nelepí, jako jiné bezlepkové, nesmí nám samozřejmě překynout.

Více receptů najdete v mé skupině Malovaný chleba na Facebooku