MRKVOVÝ BEZLEPKOVÝ DORT
Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️
(z jednodruhových mouk s odloženým kváskem nebo bez něj)
Korpus:
- 300 g odloženého kvásku z bezlepkových jednodruhových mouk nebo si nachystejte klasicky rozkvas, já použila rýžový rozkvas, který jsem neuhlídala a překynul mi. Pokud kvásek nemáte, dejte 140 g rýžové hladké mouky a 160 g vody (případně jinou mouku)
- 200 g vejce (cca 4 ks)
- 250 g jemně nastrouhané mrkve
- 100 g cukr krystal
- 1/2 - 1 čajová lžička skořice (záleží, jak ji moc máte rádi, já dala necelou 1 lžičku)
- 80 g mandlové mouky jemně mleté
- 50 g hladké rýžové mouky
- 50 g celozrnné rýžové mouky (nebo hrubě mletou jinou jednodruhovou)
- 4 g sůl
- citronová kůra dle chuti
- 20 g olej (dala jsem řepkový, ale klidně dejte slunečnicový nebo jiný, který máte rádi)
- 1 prášek do pečiva (já dala bezlepkový Amylon)
Krém:
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- 1 zakysaná smetana
- 1 mascarpone nebo pomazánkové máslo bez příchutě (je trošku slané, což je super, já ho mám chuťově mnohem raději než mascarpone)
- cukr dle chutí, já dala 1 ks vanilkový a zbytek třtinový krystal
Suroviny na korpus všechny smícháme a rychle dáme péct. Já dávám jako poslední pečící prášek, ale pokud budete pracovat rychle, můžete ho klasicky nasypat na mouku.Korpus pečeme cca 50 - 60 minut na 180 °C (pokud by začal zhora moc hnědnout, po cca 30 minutách nad něj vložte například jiný plech). Já dávám na horkovzduch, ale řiďte se prosím svojí troubou a upečte tak, jak jste zvyklí.
Krém si připravíme jednoduše tak, že všechny suroviny smícháme a dáme ho vychladit do lednice. Korpus po upečení necháme vychladnout na mřížce a poté ho rozřízneme a promažeme krémem.
Necháme nejlépe do druhého dne odležet v lednici.
Dobrou chuť !!! Verča