Koukněte na webu i do složky ZDARMA NA STAŽENÍ ❤️
Chlebíček je menší, suroviny zdvojnásobte pro více strávníků těsto je jemné, je potřeba péct ho ve formě. Pokud chcete tvar podobný vece, pečte ve formě na srnčí hřbet (vyložené pečícím papírem). Já pekla ve formě na biskupsky chlebíček dlouhé cca 25 cm.
Jsem překvapená, protože obě děti chlebíček jí (i ta, co bezlepkové pečivo několik měsíců bojkotuje).
Prosím dodržujte časy, tedy, pokud bude droždí fungovat jak má = suroviny si nachystejte předem :-)POSTUP
1. Namočíme si psyllium (stačí nechat namočené 15 minut než se aktivuje kvásek z droždí):- 60 g voda
- 60 g vlažné mléko (můžete dát i rostlinné nebo vodu)
- 10 g psyllium
2. Nachystáme si kvásek z droždí - všechno zamícháme a necháme 15 minut zakryté aktivovat = struktura těstíčka bude "prokvašená", můžou být vidět bublinky.
- 100 g voda
- 100 g pohanková hladká mouka (Šmajstrla)
- 5 g sušené droždí
- 1 čajová lžička cukru
3. Do aktivovaného kvásku z droždí vmícháme nabobnalé psyllium a tyto suroviny:
- 2 žloutky (a do 60 g dolijeme vodu), pokud žloutky nemůžete dejte 40 g oříškové máslo a 20 g vodu, případně rostlinný hustý jogurt 40 g a 20 g vodu.
- 50 g tapiková mouka (můžete zkusit i jiný škrob, ale nemám to vyzkoušené)
- 100 g čiroková hladká mouka (dávám od Probio), věřím, že by šla dát i kukuřičná nebo jáhlová.
- 15 g lněná mouka (nebo chia mouka, případně celá lněná nebo chia semínka 15 g, jen je budete mít v chlebíku potom)
- 5-6 g sůl
Rychle ze surovin vypracujme kompaktní těsto, které necháme 15 minut v zakryté míse kynout. Ihned po 15 minutách těsto vytvarujeme do tvaru formy (nemačkáme ho, neválíme, jen vytvarujeme požadovaný tvar). Vložíme ho do pečícím papírem vyložené formy.
Zapneme troubu na 230 °C.
Chlebíček ve formě necháme kynout dalších 15 minut.
Chlebíček pečeme 15 minut na 230 °C (nejlépe s párou) a potom dopékáme dalších 15 minut na 190 °C bez páry a poté ho vyklopíme z formy a dopékáme ještě cca 10 minut volně na roštu v troubě.
Chlebíček necháme vychladnout na mřížce nejlépe na mřížce s mřížkami blíž u sebe (cukrářské "jemné"), aby se nám mřížky "neprotlačily" do chleba.
Krájíme vychladlý.
AŤ SE VÁM PODAŘÍ!!!
Verča Vintrová